BATEJADA 2019

 

 

La còla dels Calandrins

estudiants en primièra annada de formacion a APRENE

prenguèt lo nom de sos pairins lo dimars 8 de genièr de 2019.

 

Ongan, los 11 calandrin(a)s causiguèron los cantaires del grop UÈI. Faguèron collectivament la demanda, e lo grop respondèt amb un poèma, e una cançon a capela, puèi la vesprada se perseguiguèt per d’escambis e de cants alentorn del manja drech preparat per totes los del pòl de formacion occitan de Besièrs.

 

 

 

La « batejada » qu’es aquò?

Causir una personalitat occitana…

Lo principi ? Demandar de manlevar lo sieu nom a una femna, un òme o encara un grop, mas qualqu’un de viu. Qualqu’un que pòrta la lenga e mai l’enaura. Son los futurs regents que causisson. Presentan la demanda, cara a cara, davant los amics de la lenga occitana que se vòlon plan associar al gèst.

Alavetz s’agís de causir una personalitat del movement occitan e de li demandar de plan voler partejar lo sieu nom!

..Manlevar lo nom de qualqu’un? … Es quicòm, aquò!

Per la mairina, pel pairin, que li demandan de partejar lo sieu nom, es una reconeissença de son accion en lenga nòstra. Mas, de daissar partir lo sieu nom sus las espatlas d’aqueles joves, pasmens, aquò es pas ordinari.

Es a l’encòp lor far fisança e marcar lo passatge de las generacions. E mai la multiplicacion del singular cap al plural, tre que lo nom individual ven un nom de còla. Mòstra que la cadena que fa passar la lenga d’una generacion cap a la seguenta es pas copada. La batejada aplanta publicament que de joves vòlon persegre e perlongar la dralha dobèrta per « d’ancians ». Enfin la batejada assolida publicament que cal de mai en mai d’ensenhament EN occitan.

Aquela còla de futurs regents de Calandreta, que farà la demanda en decembre, es a començar sa formacion iniciala. Demercé la batejada, se ligan entre eles a l’entorn d’un nom, e ligan lor projècte professional amb un portaire de la lenga nòstra plan famós.

La batejada simboliza tot aquò: la multiplicacion, lo passatge, la trasmission, l’espandi, la fisança cap als joves… Anòncia, coma la Calandreta, la prima de la lenga!

Serà la fèsta de la volontat tranquila del mond qu’òbran perque subrevisca e s’espandiga al pus mai aquela lenga que tant presam.

 

Retròspectiva Batejada