Pedagogia Calandreta

«…Calandreta, amb los regents organizats en còlas pedagogicas e en partenariat amb l’establiment APRENE, porgís una pedagogia que ten compte principalament, dins sa practica, dels trabalhs dels corrents pedagogics «tecnicas Freinet» e «Pedagogia Institucionala» e dels psicolingüistas subre l’educacion bilingüa en immersion precòça. Calandreta encoratja la mesa en plaça d’institucions dins las classas que balhan la paraula als dròlles, que los autonomizan, que regulan la vida dels grops, que dobrisson la classa cap a l’exterior. La tòca es d’assegurar una continuitat de la mairala fins al licèu e de donar de sensals aprendissatges. Los establiments Calandreta desvolopan una pedagogia del subjècte actor dins un grop, adaptada tant al primièr coma al segond gra…» (carta Calandreta, confederacion Calandreta, 2005)